2. KORAK: Pripravništva za ŠTUDENTE v INSTITUCIJAH EU

Ste vedeli, da v institucijah EU dela več kot 40000 tisoč zaposlenih, ki prihajajo iz vseh držav članic EU? Med njimi zagotovo niso le poslanci in diplomati.

Če ste že kdaj razmišljali o delu v tujini, vas ni strah izzivov in odgovornosti in bi z veseljem delali v mednarodnem okolju, je morda ravno delo v institucijah, agencijah, uradih ali organih EU prava izbira za vas. Prve izkušnje lahko dobite že med študijem!

2. korak:

PRIPRAVNIŠTVA ZA ŠTUDENTE

 footsteps-1697220_640Verjetno ste že naredili prvi korak in preverili ključne spletne strani ter raziskali, kakšne poti obstajajo do zaposlitve v institucijah in agencijah EU. Če še niste, svetujemo, da si preberete tudi prvi korak.

V prvem koraku smo že omenili pripravništva, ki jih institucije po večini razpisujejo za sveže univerzitetne diplomante. Med njimi pa se najdejo tudi številna usposabljanja za študente, za katera diploma ni pogoj. Tudi ta vam lahko prinesejo koristne in zanimive izkušnje ali pa celo odprejo vrata na novo karierno pot.

 

Evropski parlament

Če še niste študent, ampak ste že opravili maturo, vam Evropski parlament ponuja dve možnosti opravljanja prakse, in sicer prakso za usposabljanje in prakso za usposabljanje na področju prevajanja. Več informacij o pogojih, prijavnih rokih ter trajanju prakse lahko najdete na spletni strani Evropskega parlamenta.

Če ste že študent in je praksa obvezni del vašega izobraževalnega programa, jo prav tako lahko opravljate v Evropskem parlamentu. Več informacij boste našli na enakem spletnem naslovu pod zavihkom Praksa za usposabljanje, Obvezna praksa za usposabljanje.

 

Evropsko računsko sodišče

Če ste študent s področja revizije/proračuna, računovodstva/upravnih zadev, kadrovskih zadev/prevajanja/komuniciranja, mednarodnih odnosov/prava in ste dokončali najmanj štiri semestre svojega študijskega programa, se lahko prijavite na usposabljanje na Evropskem računskem sodišču. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

 

Svet Evropske unije

Generalni sekretariat Sveta Evropske unije vsako leto ponudi približno 20 neplačanih pripravništev za študente tretjega, četrtega ali petega letnika, ki morajo opraviti obvezno prakso v okviru svojega študijskega programa. Več informacij boste našli na njihovi spletni strani.

 

Evropska komisija – Skupno raziskovalno središče

Študenti, ki pripravljate svojo diplomo, magisterij ali doktorat, imate možnost, da to delate v sklopu 3 do 5 mesečnega usposabljanja na Skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije. Več informacij o pogojih in prijavnem procesu boste našli na njihovi spletni strani.

 

Evropski ekonomsko-socialni odbor

Evropski ekonomsko-socialni odbor ponuja neplačana, kratka, 1 do 3 mesečna pripravništva, za študente, za katere je praksa obvezen del študijskega programa. Več informacij najdete na njihovi spletni strani.

 

Vir: http://europa.eu/european-union/about-eu/working/students_sl   

foto: pixabay.com