Delovno mesto tujini: KAKO PRIPRAVITI CV?

Tvoj življenjepis je vstopnica v svet zaposlovanja. Nikoli ga ne daj iz rok, preden si nanj ponosen in popolnoma verjameš v vse, kar je v njem zapisano. Preden ga kot trnek z vabo vržeš v širno morje zaposlitvenih priložnosti, nujno preveri, kakšen vtis naredi na tvoje prijatelje in znance, ter kaj jim o tebi pove – zmorejo v minuti najti ključne podatke, ki jih želiš sporočiti, ali pa vendarle nisi bil tako natančen.

boat-207129_640

Različni CV-ji

Različne delodajalce navdušijo različni CV-ji in največja umetnost je prepoznati, kam kakšnega poslati. Navadno velja, da je Europass, ki je poznan povsod po EU, bolj primeren za uradne institucije, kjer veljajo strožja pravila in hierarhija, medtem ko kreativnejša industrija od tebe že v CV-ju pričakuje več kreativnosti. Za vsako državo pa veljajo drugačna pravila glede tega ali priložimo fotografijo ali ne.

 

Kaj mora biti v CV-ju?

Ne glede na državo, v katero pošiljaš, nujno navedi kontaktne podatke, izobrazbo (tako, da bodo razumeli primerljivost tvoje izobrazbe z njihovo nacionalno lestvico) in izkušnje, ki si jih pridobil. Pri tem ne pozabi, da je sistem študentskega dela poznan samo v Sloveniji, zato je bolje da navedeš vrsto dela in koliko časa (ur, dni) in kje si ga opravljal. Več, kot prikažeš dokazov, da nekaj res znaš, bolje zate.

 

quebec-216233_640Prostovoljno delo

Morda pri nas še ni dovolj cenjeno, v večini drugih EU držav pa jih bo zanimalo tudi, kam in kako si vlagal svoj prosti čas. Pri tem gre za to, da poskušajo ugotoviti, kakšne vrste oseba si, kakšne so tvoje vrednote in delovna vnema in morda, kako se to sklada z družbeno odgovornostjo podjetja / organizacije, kamor se prijavljaš.

 

Priporočila in dokazi

Kakor za Slovenijo, je tudi za EU smiselno, da navedeš jasne dokaze, kje in kako si kakšno kompetenco pridobil. Če na koncu CV-ja navedeš naključno izbrane besede, kot je, da si natančen, odgovoren, zanesljiv, to zagotovo nima takšne teže, kot če to vključiš že tja, kjer opisuješ delovne izkušnje, naprimer link na tvojo spletno predstavitev. Priporočila uglednih delodajalcev, ki so vsebinska in ne zgolj vljudnostna, s kontakti osebe, ki te priporoča, so prav tako lahko cenjena.

 

Pošlji le jezikovno ustrezen življenjepis

Če nisi prepričan, da je v tvojem CV-ju vse jezikovno ustrezno – poišči strokovno pomoč. To kaže na to, da si natančen in da si se potrudil, kar nakazuje tudi na to, kakšna oseba si sicer in koliko se potrudiš za določeno delovno nalogo.

Saj želiš dokazati, da si dosleden, natančen in zares pripravljen delati, ne?

Alenka Blazinšek, Zavod Nefiks

Foto: pixabay