6. korak: IZBIRNI POSTOPEK ZA ZAPOSLITEV V INSTITUCIJAH EU

Kaj je in kako poteka?

Če smo v preteklih novicah prostor namenili pregledu zaposlitvenih možnosti v institucijah EU, se bomo tokrat posvetili korakom izbirnega postopka, ki posameznika, ki si želi službe v eni izmed institucij, pripeljejo do želenega delovnega mesta.

Prvi krog

Posameznik, ki se želi zaposliti v eni izmed institucij EU, opravi on-line prijavo v odzivu na razpis na spletni strani Evropskega urada za izbor osebja. Ko to stori, ga v prvem krogu izbirnega postopka pričakujejo testi EPSA, t.i. »konkurji«, ki jih omenjeni urad pripravlja v vseh državah članicah. V prvem krogu preverjanja kandidat v Sloveniji opravi računalniško podprte teste vprašanji izbirnega tipa, ki preverjajo njegovo verbalno, numerično in abstraktno razumevanje ter to, kako se kandidat odziva v določeni situaciji, ki se tipično pojavlja na delovnem mestu (npr. kako priorizira delovne naloge, kako deluje v odnosih ali rešuje konflikte).

Drugi krog

Posameznik, ki te teste uspešno opravi in ki glede na prijavo izpolnjuje vse splošne in posamezne pogoje, je vabljen v ocenjevalni center v Bruslju ali Luksemburgu, kjer ocenijo njegove splošne kompetence in kompetence, vezane na razpisane delovne naloge. Zanima jih na primer, kako posameznik sodeluje z drugimi, kako analizira in rešuje probleme, kakšne so njegove komunikacijske spretnosti, ali ima vodstveni potencial itd. V primeru bolj generalnih razpisov, se kandidati, ki uspešno opravijo izbirni postopek, uvrstijo na rezervni seznam, s katerega institucije EU nato izbirajo svoj kader. To, da se boste na omenjeni seznam uvrstili, vam še ne zagotavlja zaposlitve, vendar se v povprečju v sedmih mesecih v institucijah zaposli 50 odstotkov kandidatov.

Več na: https://epso.europa.eu/

Tovrstni izbirni postopki se opravljajo zgolj v primeru zaposlitev, izbor kandidatov za pripravništva pa poteka na osnovi oddane prijavnice, ki ji morda sledi telefonski razgovor.