Zakaj so pomembne NEFORMALNE IZKUŠNJE in kako do njih?

Ko si ali boš zaključil izobraževanje, boš imel enake kompetence kot tvoji sošolci. Tisto, kar te loči od drugih in prinaša na trgu dela dodano vrednost, pa so tvoje izkušnje, ki si jih pridobil izven šole ali fakultete. Te so v tujini še bolj cenjene, saj ne izkazujejo le tvojega znanja, pač pa kažejo na tvoje vrednote in na to, kakšna oseba si.

Kaj te žene?

Imaš odgovor na vprašanje, kaj je tvoja strast? Kaj te žene naprej, kaj bi počel, tudi če za to sploh ne bi bil plačan? Če tega še nisi našel, je neformalno izobraževanje zagotovo priložnost, da to odkriješ. Samo če boš to našel, boš vedel tudi, kako in kje iskati karierne priložnosti tako v tujini, kakor tudi doma.

Stanovska društva

Stanovska društva – to so tista, ki združujejo kolege, ki imajo isti poklic ali izobrazbo, so zagotovo dobra priložnost za poglabljanje strokovnega področja in širjenje socialne mreže tudi v tujino.

EVS – Evropska prostovoljna služba

Odlična priložnost, da spoznaš življenje v drugih EU državah in da tam ustvarjaš in delaš na izzivu, ki ti je strokovno blizu. Pobrskaj po spletnih straneh Nacionalne agencije Mladina in poišči organizacije, preko katerih lahko odideš za dobo do enega leta v tujino. Ponavadi gre za delo z mladimi, bodisi v nevladnih organizacijah bodisi v šolah in podobnih ustanovah.

Open University

Internet je danes vir vsega – tudi znanja, saj poleg literature ponuja tudi brezplačna on-line izobraževanja, ki jih ponujajo ugledni svetovni ponudniki. Pri tem ne gre le za učenje, pač pa tudi za izmenjavo mnenj med ljudmi, ki se zanimajo za isto tematiko z vsega sveta. Ena takšnih strani je www.coursera.org.

Delo

Pri tem lahko gre za študentsko delo, počitniško ali prostovoljno, doma ali v tujini – glavno je, da se učiš! Pridobljeno znanje je dolgoročno večja naložba kot denar, ki bi ga morda lahko pridobil na bolje plačanih mestih. Smiselno pa je, da delaš na področju, kjer se nameravaš tudi zaposliti, ali pa preizkusiš nekaj področij. Pogumno se podaj tudi v vode, kjer morda še nisi toliko domač, pa te zanima področje, saj le tako lahko na trgu dela prideš korak dlje!