Delovno mesto v tujini: RAZGOVOR NA DALJAVO

Če iščeš zaposlitev v drugi državi, je težko pričakovati, da boš na vsak zaposlitveni intervju odletel 500 kilometrov daleč. Namesto tega ti lahko pomaga internet. Razgovor na daljavo sicer ni popolnoma enakovreden tistemu v živo, vendar je, ko gre za delo v tujini, ponavadi prva stopnička v svet.

Euress

Ti pomaga pridobiti finančna sredstva za za odhod na zaposlitveni razgovor v tujino. To seveda lahko pomeni veliko birokracije, vendar se boš moral tega, če se želiš v zaposlitvi v tujini, tako ali tako v vsakem primeru privaditi.

Skype

Je orodje, ki ga ponavadi uporabljajo kadrovniki, da opravijo prvi intervju. Poskrbi, da boš imel dobro internetno povezavo, da bo v prostoru dovolj svetlobe, da te bodo dobro videli in za to, da bo program deloval brez tehničnih težav. Pripravi si tudi potencialne povezave, ki jih lahko pripneš v okvirček za pisanje – raje vnaprej, da te živčnost tekom intervjuja ne bo izdala.

Druga orodja

Nekateri kadroviki uporabljajo tudi druga orodja, ki jih morate včasih predhodo namestiti na računalnik. Prepričajte se, da delujejo, testirajte njihovo uporabo, da ne boste tekom razgovora zašli v tehnične težave.  Prav tako zaprite druge programe na računalniku, da te ne bi tekom razgovora motili.

Izgled je pomemben

Tudi na Skype razgovoru je pomembno, kako izgledate in da ste oblečeni približno tako, kakor bi bili, če bi bili v tisti organizaciji zaposleni. Tudi vaše okolje pove nekaj o tem, kakšna oseba ste, zato poskušajte najti takšnega, ki ustreza situaciji.

Pred pravim razgovorom naredite testnega

Pri tem vam lahko pomaga oseba, ki se vsaj nekoliko spozna na delovno mesto in vam nato poda povratno informacijo. Pomemben pa je tudi zato, da vidite, s kakšnimi tehničnimi težavami se lahko soočite tekom razgovora, koliko vas morebitna prekinitev zmede, ter, kako uspete ohranjati očesni stik s kamero, ne pogledujete vstran ali pa zaradi nemirnosti delujete živčno.

Alenka Blazinšek, Zavod Nefiks