Kako načrtujem ODHOD V TUJINO?

Odločitev je padla, letalska karta je kupljena, stvari, ki jih nameravamo odnesti s seboj, se že kopičijo. Če ostajamo znotraj Evropske unije, nas sicer čaka manj birokracije, kot če se selimo dlje, a temu se v nobenem primeru ne moremo izogniti.

earth-145406_640Zakonodaja države, kamor odhajamo

Bo vsekakor zadevala in vplivala tudi na naše bivanje, z njo pa je močno povezana birokracija. Smiselno je preučiti, ali obstajajo razlike ter se pripraviti nanje. Zdravstveno zavarovanje, dovoljenje za bivanje in delo, najemne pogodbe, morebitno mednarodno priznavanje izobrazbe, uradni prevodi drugih certifikatov in licenc, o vsem tem je smiselno razmisliti že doma, saj je veliko ceneje, predvsem pa hitreje lastno dokumentacijo urejati v svoji državi, kot to početi kasneje na daljavo.

Zdravstveno zavarovanje

Je tisto, kar bomo v tujini najbrž najprej potrebovali. V tuji državi se moramo pozanimati, katere prispevke nam plačuje delodajalec, katere plačujemo mi ter katere pravice izhajajo iz plačevanja teh prispevkov.

Prijava bivališča

Za kraj bivanja ni dovolj, da se samo nekam preselimo, ampak je potrebno za to, da s tem dobimo tudi določene pravice, urediti prijavo. Vsekakor pa je potrebno urediti tudi odnos z lastno državo, zato je potrebno odjaviti stalno prebivališče, če se za stalno odselimo z območja Republike Slovenije ali na upravni enoti prijaviti začasni odhod z območja Republike Slovenije, ki traja več kot tri mesece.

Davki

Kadar gremo v tujino in tam odpremo bančni račun, ga moramo v 15 dneh od odprtja prijaviti davčnemu uradu. Če smo v tujini prejemali dohodke, jih moramo, če smo slovenski davčni zavezanci, prijaviti slovenskemu davčnemu organu. Davčni rezidenti Slovenije smo zavezani za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji in od vseh dohodkov, zasluženih izven Slovenije.

Kvaliteta bivanja

Tudi če že imaš izkušnje z državo, kamor odhajaš, je turistični izlet nekaj drugega kot bivanje in delo tam. Razišči možnosti in priložnosti, da socialno mrežo gradiš tudi izven delovnega mesta, preko športa ali drugih hobijev, ki te veselijo.

Pa srečno pot in veliko uspeha pri iskanju zaposlitve doma ali v tujini!
Alenka Blazinšek,
Zavod NEFIKS
Foto: pixabay.com