Kakšna so DELOVNA MESTA v institucijah EU: 1. KORAK

Ali ste vedeli, da v institucijah EU dela več kot 40000 tisoč zaposlenih, ki prihajajo iz vseh držav članic EU? Med njimi zagotovo niso le poslanci in diplomati.

Če ste že kdaj razmišljali o delu v tujini, če vas ni strah izzivov in odgovornosti in bi z veseljem delali v mednarodnem okolju, je morda ravno delo v institucijah, agencijah, uradih ali organih EU prava izbira za vas.

Zato vsak mesec naredite enega izmed osmih korakov po poti do zaposlitve, ki si jo želite opravljati!

footsteps-1697220_6401. korak:

KJE NAJ POIŠČEM INFORMACIJE?

V prvem koraku z vami delimo povezave do ključnih spletnih strani, da raziščete, katere poti so sploh mogoče.

EPSO

Evropski urad za izbor osebja (European Personnel Selection Office), na kratko EPSO, je vaša prva kontaktna točka. EPSO pripravlja javne natečaje in izbira stalno in začasno osebje za vse institucije EU. Na njihovi spletni strani boste našli vse potrebne informacije o razpisanih delovnih mestih, prijavnem in izbirnem postopku ter pripravah na preizkuse.

Delovna mesta

Najpogostejši profili, ki jih zaposlujejo v institucijah EU, so s področja humanistike ter družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved. A to vsekakor ni edini iskani kader – zaposlijo tudi biologe, agronome, strojnike …! Več informacij o določenem profilu ter potrebnih kvalifikacijah boste našli na tej povezavi.

Lokacije

EU sestavlja več institucij in agencij, večinoma so locirane v Bruslju in Luksemburgu. Evropska služba za zunanje delovanje ima tudi svoje delegacije v različnih državah po celem svetu. Vse države članice EU pa imajo predstavništvo Evropske komisije ter informacijsko pisarno Evropskega parlamenta.

Agencije EU so bile ustanovljene v različnih državah EU, kot na primer Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) s sedežem v Sloveniji.

Na teh povezavah boste našli več informacij o institucijah ter agencijah EU.

Pripravništva

Odlična priložnost za vse, ki so šele začeli svojo karierno pot, so pripravništva. Mesečna plača večinoma znaša okrog 1000 evrov, pripravništva pa običajno trajajo 5 mesecev, odvisno od institucije ali agencije, v kateri boste opravljali pripravništvo.

Posamezne institucije in agencije same vodijo izbirni postopek in nudijo pripravništva za študente, univerzitetne diplomante ali jezikoslovce. Več informacij boste našli v Hitrem vodiču po pripravništvih EU.

 

(Vir: http://europa.eu/epso/index_sl.htm)

foto: pixabay