Evropski parlament za mlade – Lojze Peterle

Spoštovani mladi!

image002Pravijo, da na mladih svet stoji. Zavedam se, da so današnje generacije mladih pred zahtevnimi izzivi, še posebej, ko gre za zaposlovanje in ustvarjanje stabilne prihodnosti.

Gospodarska kriza je povzročila krčenje števila delovnih mest, tudi v Sloveniji. In kljub statistično vzpodbudnim kazalnikom v zadnjem obdobju, mladi v realnosti ostajajo ranljiva skupina, ko gre za iskanje dela, ki omogoča dostojno plačilo in relativno varnost, ki ponuja okvir, da se lahko mladi osamosvojijo in si ustvarijo družino.

Prav lani je raziskava Eurobarometra ugotovila, da “približno dve tretjini mladih v Evropski zvezi, ki še študirajo, skrbi, da ne bodo našli stabilne in dolgoročne zaposlitve, skoraj polovico mladih Evropejcev pa skrbi tudi raven plač”.

Evropska zveza si z nizom ukrepov že dolgo prizadeva, da bi bilo mladim na voljo več kvalitetnih zaposlitvenih priložnosti.  Tako je nastalo tudi jamstvo za mlade, ki bi naj  omogočilo, da bi vsi mlajši od 29 let bili deležni dobre zaposlitve, pripravništva, vajeništva ali nadaljnjega šolanja v štirih mesecih po nastanku brezposelnosti ali koncu šolanja. Izvedbeni načrt ‘Jamstvo za mlade’, je Vlada RS sprejela konec januarja 2014.

Vsa prizadevanja, ki lahko izboljšajo položaj mladih, v Evropskem parlamentu redno podprem tudi s svojim glasom. Prepričan pa sem, da moramo vsi, ki imamo to možnost, mladim pomagati tudi z zelo konkretnimi projekti.

Na trgu dela štejejo izkušnje, kreativnost, delavnost, sposobnost samostojnega in timskega dela, prednost so tudi izkušnje v mednarodnem okolju.

Prav te izkušnje je v moji bruseljski pisarni doslej pridobivalo že več kot 100 mladih, ki so sodelovali v programu (plačanega) stažiranja. Prav danes je na spletni strani in na mojem Facebook profilu objavljen nov razpis, na katerega se lahko prijavijo vsi, ki jih zanima nabiranje delovnih izkušenj v okolju Evropskega parlamenta, še posebej na področjih, ki se jim prednostno posvečam sam – zdravje, okolje in zunanja politika.

Prav tako smo  v projektu Appchallange združili dve svetovni podjetji – Huawei in Microsoft, ki sta mladim pomagali razvijati spletne aplikacije ter jim predstavili veščine, pomembne za uspeh v poslovnem svetu. Glede na velik odziv se skupaj s sodelavci trudim, da podoben natečaj kmalu ponovimo.

Poudariti želim, da Evropska zveza s svojimi institucijami ponuja veliko zanimivih možnosti za nabiranje delovnih izkušenj, pa tudi možnosti za zaposlitev. Je pa potrebno te priložnosti izbrskati in izkoristiti.