7. korak: KAKO USPEŠNO PRESTATI TESTE EVROPSKEGA URADA ZA IZBOR KADROV?

Ste vedeli, da v institucijah EU dela več kot 40.000 tisoč zaposlenih, ki prihajajo iz vseh držav članic EU? Med njimi zagotovo niso le poslanci in diplomati.

Če ste že kdaj razmišljali o delu v tujini, vas ni strah izzivov in odgovornosti in bi z veseljem delali v mednarodnem okolju, je morda ravno delo v institucijah, agencijah, uradih ali organih EU prava izbira za vas.

  1. korak: Kako uspešno prestati teste evropskega urada za izbor kadrov?

Če vas zanima delo v institucijah EU, potem vas je iz zimske zaspanosti zagotovo že predramila informacija: Urad EPSO bo spomladi razpisal nov natečaj za diplomante (razred AD5). Delovne izkušnje niso potrebne! Dobrodošli tudi študentje zadnjega letnika!

Se že veselite prijave? Že danes lahko začnete s pripravami na natečaj, na katerem boste namreč morali pomesti z vse-evropsko konkurenco. Vaše kompetence bo urad za izbor kadrov EPSO ocenil z vrsto testov, pred katerimi se znajde vsak, ki se poteguje za zaposlitev v eni izmed institucij EU. Na njihovem spletišču si lahko preberete, da bo v okviru dotičnega razpisa potrebno prestati naslednje preizkušnje:

* Testi besednega, številčnega in abstraktnega sklepanja

* E-simulacija nalog

* Študija primera

* Ustna predstavitev

* Skupinska vaja

* Razgovor za ugotavljanje kompetenc

Več o razpisu EPSO/AD/338/17, selekcijskem postopku in vzorčnih testih boste našli TUKAJ

 

Kako pa opraviti z računalniško-podprtimi testi?

Za obstanek v selekcijskem postopku bo v začetni fazi natečajnega postopka potrebno opraviti računalniško-podprte teste besednega, številčnega in abstraktnega sklepanja. Z vami zato delimo nekaj začetnih usmeritev, ki vam pri tem lahko pomagajo:

  • Na testiranje se bo treba ustrezno pripraviti, pripravam pa namenite dovolj časa. Nekateri kandidati, ki so teste uspešno prestali, pravijo, da je njihova priprava trajala do tri mesece, vsaj eno uro na dan.
  • Na spletu je na voljo kar nekaj literature, ki vam lahko s konkretnimi primeri olajša reševanje testov. Prav tako obstajajo spletni programi, ki vam pomagajo s simulacijo reševanja testnih nalog.
  • Reševanje velikega števila nalog vam bo dalo občutek, na kaj se pri nalogi osredotočiti ter kakšne miselne strategije ubrati za čimvečji uspeh.

Dan pred testom se spočijte in verjemite v svoje sposobnosti. Srečno!