Kako ugotovim KAJ ŽELIM DELATI?

Na kaj vse moramo pomisliti, ko se lotimo iskanja zaposlitve v EU?

 KAJ ŽELIM DELATI?light-bulb-1002783_640

Vsekakor se je potrebno na odhod na delo v tujino dobro pripraviti. Pri tem je zelo dobrodošlo, da se je ta oseba dobro pozanimala o državi, v kateri se želi naseliti. Še bolj od tega, kam odhaja, pa je pomembno tudi to, kaj tam želi početi in iz kakšnega razloga se je odločila za to.

Mobilnost

EU spodbuja mobilnost mladih, saj se tako krepijo številne kompetence in spodbuja toleranca in razumevanje med različnimi kulturami. Skozi kratkotrajne izmenjave, ki se jih lahko udeležiš, če si član kakšne mladinske organizacije, lažje spoznaš državo, kulturo, predvsem pa si lažje predstavljaš, kako bi bilo živeti in delati zunaj meja Slovenije.

Kaj početi?

Mnogi, ki uživajo pri svojem delu, pravijo, da je to tisto, za kar so poklicani. Pravijo tudi, da so svoj hobi spremenili v poklic. Razmisli, kaj je tisto, kar te zares veseli. Pri tem niti ni nujno, da je to ozko vezano na tvojo formalno izobrazbo − tujina namreč dostikrat bolj ceni tisto, kar zares znaš in imaš veselje razvijati, kot pa tvojo diplomo.

Zakaj odhajaš

Ko se zaposluješ v tujini, razmisli, kaj je zares tvoj cilj: želiš bolje zaslužiti, razviti svoje talente, morda oboje ali kaj čisto drugega? Če je tvoj motiv zgolj zaslužek, verjetno ne boš toliko izbirčen pri izboru delovnega mesta, če pa želiš razviti socialno mrežo, bo iskanje dela morda trajalo dlje.

Poišči informacije s prve roke

Ko ti je jasno, kaj želiš početi in zakaj, poišči osebo, ki je že pred teboj ubrala isto pot. Mladi, ki so sami odšli iskat nove priložnosti, so običajno odprti ljudje, ki jim ni težko podeliti nekaj osnovnih informacij. Tako lahko pridobiš koristne informacije, kaj je smiselno storiti in čemu se izogniti − situacije, ko je kakšna zaposlitvena priložnost, ki je na papirju izgledala odlično, v realnosti pa ravno obratno, niso čisto izključene.

Alenka Blazinšek, Zavod Nefiks

foto: pixabay.com