Zaposlitvena delavnica Priložnost.EU

V Hiši EU se je odvila zaposlitvena informacijska delavnica Priložnost.EU, ki je osvetlila temo zaposlovanja mladih. Udeleženci so dobili konkretne informacije z naslovi in kontakti kam, kako in na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi.
Delavnico je pripravila Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z Zavodom Nefiks, namenjena pa je bila vsem mladim, ki jih zanima kariera v evropskih institucijah in v drugih državah članicah.IPEP LJ 2Po uvodnemu nagovoru mag. Klemna Žumra, vodje IPEP se je mladim pridružil g. Franc Bogovič (EPP), evropski poslanec, ki je delil informacije iz prve roke in bil na voljo za vprašanja. “Zanimajo nas mladi, ki bi radi občutili delovanje ustroja EU, vstopili na neznan prostor in izpolnili svoj čas z novimi izkušnjami. Ne zanimajo nas le študenti specifičnih področij,” je poslanec nagovoril mlade.

IPEP LJ 3

Udeležencem so bili v nadaljevanju predstavljene zaposlitvene možnosti v institucijah EU, potek izbirnega postopka in primeri računalniškega testa. Glede le-teh je mag. Žumer podal tudi nekaj konkretnih napotkov iz lastnih izkušenj in odgovarjal na zastavljena vprašanja, ki so se nanašala na možnosti napredovanja, tip življenjepisa, plačni sistem, lobiranja za delovno mesto, uradne jezike in časovne omejitve pripravništva.

IPEP LJ 5
Mateja Grajzar, svetovalka mreže EURES, je podrobno predstavila zaposlitveni portal EURES in opozorila na ostale možnosti iskanja delovnih mest ter orisala finančne podpore, ki so na voljo ciljnim skupinam: “Mlade zelo spodbujamo in si želimo, da mladi iskalci zaposlitve posegajo po tej pomoči.”

IPEP LJ 1
Zadnji nastop je imela direktorica Zavoda Nefiks, Martina Mrakovčić, ki je predstavila možnosti neformalnega izobraževanja znotraj programa Erasmus+, ki pa je s seboj pripeljala posebnega gosta, Eduarda Silesa, španskega študenta, ki trenutno na Zavodu Nefiks opravlja prostovoljno delo v sklopu EVS (European Voluntary Service).

IPEP LJ 4
Dogodek je povezovala Alenka Blazinšek Domenis.