Zaposlitvene priložnosti Evropske unije za mlade

Več kot 250 aktivnih mladih je želelo izvedeti več o zaposlitvenih priložnostih v institucijah in drugih državah EU.
Konec novembra 2017 je v Mariboru potekala zaključna delavnica letošnjega sklopa informativnih delavnic Priložnost.EU.

Delavnice, ki so namenjene predstavitvi zaposlitvenih priložnosti v institucijah EU in drugih državah EU, že tretje leto zapored organizira Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z Zavodom Nefiks.Več kot 250 mladih je v nizu petih delavnic Priložnost.EU, ki so potekale v Celju, Ljubljani, Zagorju ob Savi, Novi Gorici in Mariboru, izvedelo veliko koristnih informacij o tem, kako do pripravništva ali zaposlitve v institucijah EU, kako poiskati zaposlitvene priložnosti v državah članicah ter kakšne priložnosti mladim Evropska unija ponuja v okviru neformalnega izobraževanja.

»Mladi, najdite povezavo med šolstvom in gospodarstvom!«
Delavnici v Celju in Zagorju ob Savi, ki sta potekali pod sloganom »Razišči EU, odkrij sebe!« sta bili namenjeni dijakom Savinjske regije in Zasavja. Osrednja gosta celjske delavnice sta bila evropska poslanca Tanja Fajon (S&D) in Franc Bogovič (EPP), ki sta mlade spodbudila, naj izkoristijo priložnosti EU, ki jih nikakor ni malo. Mladim sta predstavila prizadevanja evropskih poslancev za mlade, jih motivirala za prevzemanje vloge proaktivnih državljanov EU ter z njimi delila nasvete in videnje tega, kako naj se mlad človek danes odloča o nadaljevanju lastne karierne poti s poudarkom na priložnostih, ki jih nudi Evropska unija.
»Bodite prodorni! Najdite povezavo med šolstvom in gospodarstvom,« je mlade pozval Bogovič in dodal: »Ne obupajte, če dobite deset negativnih odgovorov za službo, vztrajajte naprej in boste dobili pravega.« Računa, da bodo mladi postavili EU trdneje na noge. »Nekaj moramo narediti, da bodo mladi hodili na volitve. Nekdo odloča o nas, a tudi mladi morate sami o sebi,« je dejal poslanec.
»Bodite pogumni in drzni, sledite svojim sanjam in naj vas ovire ne prestrašijo,« pa je mlade pozvala poslanka Tanja Fajon in dodala, da je konkurenca velika ter da štejeta vsako znanje in izkušnja. »Šestdeset odstotkov dijakov je zaskrbljenih nad obstojem EU. Signal, ki potrjuje nujnost povezovanja. Skupaj premagujemo izzive,« je še povedala poslanka.
Mladi Evropejci so pokazali veliko zanimanja tudi za vprašanja, povezana z aktualnim dogajanjem v EU in širše. Poslancema so med drugim zastavili vprašanja o prihodnosti EU in njeni vlogi v svetu, migracijah, vzponu populizma, brexitu, volilni pravici, zaposlovanju in spodbujanju podjetništva.

IPEP sporocilo za javnost 1

IPEP sporocilo za javnost 5

Priložnosti EU tudi za dijake
Na obeh dijaških delavnicah pa so mladi spoznavali, kako lahko mladi že v času srednješolskega izobraževanja izkoristijo priložnosti, ki jih ponujajo programi evropske mobilnosti, in ob tem razvijajo svoje kompetence ter raziščejo svoje interese, za kar sta poskrbeli Sonja Majcen, vodja Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska, ter Nina Beja, vodja mednarodnih programov v MC Zagorje. Eva Ločniškar, udeleženka mladinskih izmenjav v okviru programov Erasmus+, in Eduardo López Siles, EVS prostovoljec iz Španije, pa sta nedvomno pokazala, kako se lahko ob spoznavanju evropskih vrstnikov in pridobivanju novih znanj tudi zabavaš.

IPEP sporocilo za javnost 2

»Ne zanimajo nas le študenti specifičnih področij«

Na delavnicah v Ljubljani, Novi Gorici in Mariboru, ki so bile namenjene predvsem študentom in mladim iskalcem zaposlitve, so udeleženci dobili konkretne informacije, na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi. Osrednji gost ljubljanske delavnice, ki je potekala v Hiši Evropske unije, evropski poslanec Franc Bogovič, je poudaril: “Zanimajo nas mladi, ki bi radi občutili delovanje ustroja EU, vstopili v neznan prostor in izpolnili svoj čas z novimi izkušnjami. Ne zanimajo nas le študenti specifičnih področij.”

IPEP sporocilo za javnost 3
Mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, je mlade pozval, naj gradijo na svojem znanju, razvijajo talente in širijo svojo socialno mrežo: “Iščite to, kar vas zanima. Najdite svoje močno področje, vložite trud in delajte na tem, da uspete.” O svoji izkušnji pripravništva v IPEP sta spregovorila tudi stažista Maruša Gorišek in Luka Škoda.
EURES svetovalki Mateja Grajzar in Nastja Raj sta bili mnenja, da je s pomočjo EURES mreže iskanje zaposlitve v EU veliko lažje, mlade pa sta spodbudili, naj izkoristijo finančno pomoč, ki jim je na voljo ob zaposlitvi v državi članici EU.

IPEP sporocilo za javnost 4
Tudi letošnje delavnice Priložnost EU so vzbudile veliko zanimanje mladih in željo, da bi delavnice izpeljali tudi v drugih mestih po Sloveniji. Izhajajoč iz potreb mladih, ne le iskalcev prve zaposlitve, pač pa tudi dijakov, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji za prihodnje leto že načrtuje naslednji sklop info-delavnic Priložnost EU, do takrat pa bodo mladi, ki jih zanimajo EU priložnosti, o le-teh obveščeni preko mesečnih obvestilnikov, ki jih IPEP pripravlja v okviru projekta.

Preostale fotografije z dogodkov so dostopne tukaj.